Livets resa - på mitt sätt!

Alla inlägg under september 2009

Av Annci Hultström - 25 september 2009 16:00


En kort reseskildring:

Den 17 nov åkte vi iväg, en månads härlig semester i Thailand. Det var vår första resa med barn, vilket gjorde det hela lite pirrigt. Kändes som att det var så mycket mer att tänka på. Dagarna innan vi åkte tog Wilma sina första stapplande steg, så vi trodde flygresan skulle bli jobbig för att hon skulle ha svårt att sitta still. Men det gick hur bra som helst. Detta med hjälp av lite leksaker & kex. Sedan hade vi sett till att flyga på em/kväll/natt, så hon hennes sovtid kom efter bara 3 timmar. Och eftersom vi valt att flyga nonstop till Phuket (med Fritidsresor), så behövde vi inte väcka henne heller utan hon kunde sova gott på golvet framför oss tills vi landade. Vi hade köpt till extra benplats och satt så vi hade en vägg framför oss. Där bäddade vi åt henne... Kan säga att det var värt varenda krona (kostade 300kr/pers)!! 

 

Hemresan gick lika bra... Vi flög em/kväll/för-natt då åxå. Trots att vi landade kl. 01 (Thai-tid) så gick det bra att väcka henne. Det var ju så spännande med alla människor å väskor, så hon glömde nog rätt fort att hon blitt väckt. Väl hemma fick hon springa av sig lite och fick sedan välling. Hon somnade gott vid 21-tiden (svensk tid) och sov till morgonen.

 

Vi märkte aldrig av någon jetlag på henne, varken efter dit- eller hemresan.

 

Hur kan man då sammanfatta den första resan med barn?! Här kommer några tips och tankar som kanske kan hjälpa några att räta ut vissa frågetecken.

 

Kläder:

Vi packade alldeles för mycket till Wilma. Vi hade tagit med massor av "fin-kläder" (klänningar, kjolar m.m.) som hon skulle ha på kvällarna vid middagarna. Men hon somnade kl. 19:30 och sov 90% av middagarna, så det var pyjamas som gällde direkt efter kvällsgröten. Tror vi använde 3 av de 12 kvällsplagg vi tagit med. De plaggen var en klänning, en kortbent linne-body och en kjol + topp. På dagarna använde hon inga kläder alls, förutom en soldräkt (byxa, tröja & keps) med solskyddsfaktor 50 samt solhattarna. Det var för varmt, så det var nakenfis eller blöja som gällde. Är man på Phuket kan man handla grymt billiga barnkläder på varuhuset BigC. Vi köpte ett set med shorts & linne för 10:-... (de har allt möjligt där - mat, cyklar, elektronik, skor och allt är snorbilligt).

 

 

Reseapotek:

Samma sak där - för mycket. Använde iofs

nästan allt, men det mesta bara en gång. Men vi hade med oss för 2 veckors användning. Hade gott å väl kunnat ta med lite av allt och sedan köpa till på plats om det behövdes. För just i Thailand går det att få tag i allt... men nu har vi lärt oss det.

Det vi hade med var:

Näsfrida (i handbagaget)

 Näsdroppar (i handbagaget)

Alvedon + Ipren (i handbagaget)

Resorb

Ögonskölj

Plåster, tejp + kompresser

Desivon

Febertermometer

Hydrokortison

Sprayolja

Rump-salva

Tops

Tandborste + tandkräm

AD-dropparna

Solskyddsfaktor köpte vi på plats (billigare), de hade bl.a Nivea´s för barn.

Mat:

Tog med gröt + välling för hela vistelsen. "Vanlig" mat tänkte vi att hon får äta det som fanns på plats. Det gick sådär, hon åt inte speciellt mycket (var säkert p.g.a värmen) vilket gjorde oss oroliga. Så vi bjöd henne på saker vi antog att hon skulle gilla... så hon åt både munkar, glass & milkshake. Nöden har ingen lag. När vi kom hem visade det sig att hon faktiskt gått upp 300gr - tack å lov.  

Det lilla hon åt var omelette, ris + sötsur sås, pannkakor & nudlar. Det var inga problem att hitta mat som passar ett barn. Det var lätt att beställa barnvänlig mat. Sa man bara till gjorde de så gott som okryddad mat. Däremot gick det inte att få tag i gröt å välling. Ändå letade vi på de stora varuhusen på Phuket. Den mat som fanns var pureér för 4-månaders. Men inte i något större utbud, utan ett par sorter små-burkar bara. 

 

Barnmatstolar finns - men bara ibland. Det mesta de har är något de kallar "highchair". De är som en barstol med armstöd/ryggstöd - alltså utan bygel som hindrar barnet att falla framåt. Så vi hade med en "sack´n seat" som vi köpte på "Babyland" för 149:-. Den blev verkligen använd! Den drog uppmärksamheten till sig åxå, många kom fram å frågade om den. 

Blöjor:

Blöjor hade vi med oss lite av, ett paket (som vi packade under/i vagnen, eftersom den vikten inte räknas in) som var tänkt för om hon blev dålig i magen (om det inte skulle gå att lita på deras blöjor). På plats köpte vi blöjor för dagarna. Det fanns många olika sorter. De vi köpte hette "Drypers". De var jättebra, funkade klockrent även nattetid. De första vi köpte ("vanliga" blöjor) var dock lite korta, så de gick precis över "stjärt-skåran". De andra vi köpte, byx-blöjor, var kanon. Perfekt passform, läckte inte å hon blev inte röd av dom.

Våtservetter hade vi med oss för hela vistelsen, för vi hade fått veta att de som fanns där var väldigt parfymerade.

Bad:

Att bada i havet gick jättebra, för vi var aldrig på ställen med höga vågor. Det bekom henne inte att få saltvatten i ansiktet. Håll dock koll på om det finns maneter. De är inte farliga, men kan brännas ordentligt. Då gäller att skölja med sötvatten omgående. Då försvinner smärtan. Har hört i efterhand att ättika fungerar ännu bättre, så att ta med en liten sådan flaska i strandväskan är nog inte helt fel.

Vi duschade/sköljde alltid henne i sötvatten efter baden. Främst för att inte torka ut huden så mycket. Fast lite torr belv hon ändå, så vi använde en spray-olja vi hade med oss, varje kväll. Det hjälpte.

 

Sol:

När hon skulle badade smörjde vi henne med solskyddsfaktor (som vi köpte på plats, de hade bl.a nivea barn-kräm) och satte sedan på en solskyddsdräkt - tröja med kort ärm + keps med skärm & "slöja", byxan hoppade vi över faktiskt (hon hade en hålla-bajset-inne-badbyxa istället). Övrig tid var hon smörjd och satt med blöja & solhatt under ett parasoll. Var vi på utfärd satt hon smörjd och iklädd shorts/linne/solhatt i vagnen, under sufletten. Behövdes det täckte vi henne med en sarong. M.a.o gjorde vi allt för att inte exponera henne för solen. Men trots detta var hon rejält brun när vi kom hem (fast hon brändes sig aldrig, var inte ens röd).  

 

Vi hade faktiskt med ett soltält åxå, men det använde vi aldrig. Man hittar bättre skugga under palmerna... där fläktar det i alla fall, i tältet står luften still. 


Mygg:

Myggen kommer så fort solen gått ner, innan det märkte vi aldrig av dom. 

Inomhus skyddade vi henne aldrig mot myggen. Däremot var vi noga med att inte ha dörrar/fönster öppna. När vi var ute smörjde vi henne med myggmedel. Det var ett barnvänligt sådant som vi köpte i Indien när vi var där. Men det fanns liknande att få tag i på plats åxå.

Vagnen täckte vi med nät. Har man en "riktig" vagn, räcker vagnens medföljande nät bra. Men till en sulky, som är så öppen överallt, funkade inte det. Så till den köpte vi ett myggnät för c:a 40kr på en marknad (fanns att få tag på nästan överallt). Det var ett stooort, för dubbelsäng, som vi klippte bort sidorna på och knöt runt vagnen. Trots detta fick hon några bett, men inga hon led av. Fast de kom faktiskt inte från myggen, utan från sandflugor/loppor. Mot dom finns bara ett starkt, icke barnvänligt, medel. M.a.o så gott som omöjliga att skydda ett barn emot. Vi vuxna klarar oss om vi sprayar på "Wildlife", med högsta siffran på (minns inte vilket nr). Den skyddar mot allt elände . Finns att köpa de flesta supermarkets. Kostar en hel del mer än vanliga myggmedel, men väl värt det (de betten är sååå jobbiga).

Enlig den vaccinationscentral jag var in kontakt med innan vi åkte, behöver man inte vara orolig för malaria i Thailand - såvida man inte ska vistas längre tid i djunglerna. En dagtripp var inga problem... Och i turiststråken (dit de flesta åker) finns det inte. Åker man till norra Thailand får man passa sig.

Profylax kan inte ges till småbarn (vet inte åldersgränsen, men till vår 1-åring gick det inte), så man ska kanske överväga en sådan resa just när barnen är små.

Vaccinationer:

Den spruta som barnen får vid 18 månader, som skyddar mot röda hund, mässling m.m., är de tvungna att ha. Tar man den innan 18 månader, blir man tvungen att ta om den. Utöver det var det grundvaccinationerna som krävdes. Sedan kollade vi även upp om Haverix (Hepatit) och det ger man normalt inte till barn under 1 år. Men eftersom hon skulle äta den mat vi åt så tyckte de det var lika bra. Och hon var ju bara 1 månad från att bli 1 år. 

Sömn:

Barnsäng (spjäl variant) fanns att låna på alla boenden utom ett. Det kostade inget där vi bodde. Sängkläder fanns dock inte (det hade vi med oss, annars finns det att köpa på t.ex BigC). 

På dagarna sov hon i vagnen, under ett träd eller parasoll. Vi försökte alltid få henne att sova mellan 11-14, det gick bra. Det var väl för att det var så varmt då, hon orkade nog helt enkelt inte vara vaken.

Övrigt:

Ställ dig in på att dela med dig av ditt barn, eller kom på en bra ursäkt för att få ha honom/henne ifred. Thailändarna är nämligen överförtjusta i barn. De få middagar hon var vaken, togs hon omhand av restaurangpersonalen. De lekte med henne och gick runt å visade saker. Vi har räknat ut att hon var i c:a 120 olika famnar under vår månad där och inte en enda gång blev hon ledsen (kanske iofs är ovanligt?). Barn lockas ju av leenden och de ler ju jämt där. 

 

Glöm inte bort att ge vätska. Ett barn som äter normalt och väger kring 10 kg ska få i sig 8 dl/dag och i värmen krävs ännu mer. Vi tog alltid ett par matskedar juice i vattnet för att det skulle vara godare, då drack hon bättre. Emellanåt gav vi vätskeersättning åxå, framförallt om hon ätit dåligt. Mest för att lugna oss själva...

 

OBS! Tänk på att aldrig ställa aircondition på mindre än +25grader. Annars får ni en förkylning som ett brev på posten.

 

Vi tog med flytväst och den kom till användning vid alla båtturer. Men många kan tycka att det blir lite motsägelsefullt att ha med det men inte bilbarnstol... men vi åkte bra mycket mer båt än bil kan jag säga.

 

Ang. vagn... Vill ni kunna gå på stranden så rekommenderas en vagn med RIKTIGA hjul. Första gången hade vi en sulky (med små svängbara hjul i fram) och den var HELT omöjlig att köra. Vi bar den mer än den rullades. Andra gånger har vi haft en graco-sulky med riktiga off-roadhjul och oj så mycket lättare det gått. De är dock ovanliga, vi hittade vår på blocket och säljer den aldrig :-).

 

Slutligen, till er som tvekar att resa med små barn - Åk! Ni har inget att förlora. Och allt det ev. jobbiga skuggas av att se barnets glädje. För vi märkte att Wilma stortrivdes, fast hon var så pass liten. Hon älskade allt den uppmärksamhet hon fick, all sand, alla bad, alla glada människor.

 

Innan vi åkte kunde jag se familjer på Arlanda, med BERG av packning och tänka - jösses, det där verkar jobbigt. Visst blev det lite extra saker, men mycket finns ju att köpa på plats... mycket lämnade vi kvar när vi åkte. Så det var inte så jobbigt i slutändan. Det gäller att tänka smart när man packar bara. Packa minimalt, det går att lämna på tvätt. Det är superbilligt och du får oftast tebax det samma dag.

 

Ja, det var lite tips/info från mig! Jag hoppas det kan hjälpa någon med planeringen. Har jag glömt något, så hojta till. Kanske kan jag svar på det med.

 

Ha en underbar resa! Cool

 

ANNONS
Av Annci Hultström - 25 september 2009 15:45

... ofta & länge. Landet i våra hjärtan är Thailand! Första gången vi var där var november 2004, på vår bröllopsresa. Tre härliga veckor var det.


Andra gången var november/december 2006. Då var det första gången med vår dotter + en vän-familj. Vi stannade i 4 veckor. Läs gärna inlägget med info om att resa med barn första gången.


Tredje gången var november 2007, med vår dotter och mina föräldrar. Då stannade vi i 2 veckor.


Utöver det har våra övriga gemensamma resor gått till:


Lanzarote 2001

Goa, Indien 2002

Lanzarote 2003

Tallinn 2004

Rhodos 2005

Amsterdam 2005

Egypten 2009

+ Oslo några gånger


Innan jag å Henrik träffades hade jag förmånen att jobba på Arlanda (= billiga biljetter). Då reste jag en hel del, åren minns jag inte riktigt men platserna glömmer jag aldrig:


Lefkas

Kefalonia

Skiathos

Kos

Rhodos

Egypten

Etiopien

Prag

Moskva (en övernattning bara)

London (otaliga gånger)

New York

Paris

Amsterdam

Teneriffa

+ såklart Norge, Danmark & Finland (otaliga gånger)


Efterhand ska jag skriva små reseberättelser om varje resa som gjorts och kommer att göras i framtiden.

ANNONS
Av Annci Hultström - 25 september 2009 14:45

... är kul och här kommer jag lägga in lite av det jag gör. Mest blir det kort (födelsedagar, bröllop, dop m.m.) men även dörrskyltar. Här är några exempel:


         

                

Av Annci Hultström - 25 september 2009 13:25

... med en blogg! Det här inlägget och många andra framöver kommer jag inte att göra synligt förrän jag fått min operationstid. Det är för att jag inte tänker berätta för folk om den förrän då... För har folk åsikter, så orkar jag inte med de så långt innan å samma sak med folks oro. Så jag väntar helt enkelt.


Jaha, vad är då en GBP-operation? Det är helt enkelt en "krycka" och hjälpmedel för folk med övervikt som strävar efter ett liv som normalviktig.


Jag har varit överviktig i så gott som hela mitt liv. Som 18-åring skrev jag in mig på viktväktarna för första gången. Efter det har det blivit ett oräkneligt antal försök... viktväktarna, dietist + xenical, viktklubb m.m Alla gånger har jag gått ner, ofta kring 20-25 kg, men sen har jag inte kunnat hålla vikten.


Att göra en gbp fanns inte ens i min tankebana för ett par år sedan. För jag ansåg att det var en latmansväg. För tappa vikt går att göra ändå, när man har rätt känsla i kroppen! Men när infinner sig den där känslan?? Insåg att den aldrig gör det, så förra hösten började jag tänka mer på det och började läsa på.


I samma veva träffade jag en gammal arbetskamrat som hade gjort en gbp några år innan (hade inte sett henne sen dess). Hon sa hej och jag funderade på varför hon hejjade på mig... då frågade hon om jag kände igen mig och det gjorde jag ju inte. Så hon presenterade sig och jag tappade hakan á la tecknad film. Jag frågade lite kort om hur allt varit och hon bedyrade att det var det bästa hon gjort och att hennes liv var obeskrivbart mycket bättre.


Detta taggade mig att förstå att detta skulle vara min räddning och jag tog tag i att få en remiss skickad. Där är vi nu och detta har hänt hittills:


21/11-08 Remiss skickad från husläkare till Danderyds sjukhus

8/1-09 Fick brev om att jag skulle kallas först i oktober -09

9/1-09 Ringde Vårdgarantikansliet som skulle hjälpa mig vidare

27/2-09 fick kallelse till St Göran till 18/3-09, avbokade den tiden eftersom jag blivit gravid under tiden

25/3-09 Fick missfall Ledsen

April-09 Tog upp ärendet igen

8/6-09 Info-möte på sjukhuset, därefter gick de på semester i 6 veckor

19/8-09 Träffade medicindr. Johanna Uddén. Blev godkänd! Mycket Glad. BMI 47,5.

23/9-09 Träffade Dr Leijonmarck, blev godkänd av honom med och står nu som köplacerad. Prel. blir runt 10/11 Mycket Glad

25/9 Fick kallelse till Ureatest, ett test som kollar ev. magsårsbakterie (går ej att gastroskopera efter en gbp)


På sikt är det väl tänkt att det ska bli före och efter bilder här åxå, riktigt hänga ut mig. Men jag vill dela med mig av det här, vill att alla med oro ska kunna följa mig och även de som själva kanske funderar i dessa banor.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Livets resa - på mitt sätt!

Mot målet

LilySlim Weight loss tickers

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29 30
<<<
September 2009 >>>

Arkiv

Ställ en fråga

9 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Gästbok

Sök i bloggen

Maila mig gärna

annci.hultstrom@hotmail.com

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Livets resa - på mitt sätt! med Blogkeen
Följ Livets resa - på mitt sätt! med Bloglovin'

Följ mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se